Här i Sverige har vi stora temperatur skillnader mellan sommar och vinter. Det kan lätt skilja 40-60 grader på ett år. På sommaren när det är varmt vill man ha svalka medan man på vinter gärna vill värma upp sitt hem istället.
Det finns många olika system för att få det varmt och skönt inomhus. En del är billigare än andra och en del är mer miljövänliga. Vad ska man då välja? Traditionella metoder som att elda olja är inte särskilt miljövänliga. Fjärrvärme är ett alternativ men det kräver tillgång till ett fjärrvärmenät och det har tyvärr inte alla hushåll.
Värmepump
Ett system som blivit populärt på senare år är värmepumpar. Dessa finns i olika utföranden. Det som skiljer dem åt är framför allt från vad de utvinner värme samt hur de levererar denna energi till huset. En värmepump kan ta energi från luften utomhus, från vattnet i en närliggande sjö, direkt ur marken eller djupt nere i berggrunden.
Energin kan sedan värma upp bostaden antingen via en billig luftvärmepump som blåser in varm luft i huset eller en vattenvärmepump via varmvatten i husets befintliga vattenburna uppvärmningssystem och radiatorer.
En luftvärmepump fungerar bäst för hem med öppen planlösning och kräver inga extra installationer.
En vattenpump fungerar således bättre i mer stängda hem. Har man redan vattenelement hemma så är det en låg kostnad att koppla till en värmepump. Som en bonus får man även varmt kranvatten ur detta system.
En luft-luftvärmepump tar tar det mesta av sin energi direkt ur luften utomhus. Den har en verkningsgrad, COP, som normalt ligger på mellan 2 och 4 vilket innebär att du får ut 2 till 4 gånger så mycket energi mot vad du betalar för i el. Direktverkande el har en verkningsgrad på 1 så du får flera gånger billigare värme med en pump. Tyvärr är det dock så att den fungerar sämre ju kallare det är ute och naturligtvis behöver man den som mest när det är som kallast och den fungerar som sämst. Eftersom vi har så kalla vintrar här upp i Skandinavien så är det viktigt att välja en Norden anpassad luftvärmepump för att få en effektiv uppvärmning även under vinterhalvåret.
Om en billig luft luftvärmepump inte räcker till så kan ett dyrare alternativ som markvärmepump, sjövärme eller bergvärme vara bra alternativ. De fungerar på precis samma sätt som en enkel luftvärmepump men istället för att utvinna värme från den kalla utomhusluften så tar de sin energi från marken, sjön eller berggrunden där det alltid är varmare än i luften under vintern. På så sätt kan man få bra verkningsgrad även under de kallaste vinterdagarna.