Att hyra avfuktare kan vara bra ibland då man till exempel fått en vattenskada, detta ifrågasätter en vän av ordning – vattenskador ordnar försäkringsbolaget med. Detta är en sanning med modifikation – vid ”riktiga” maskin/materialskador går normalt försäkringsbolaget in och ordnar med återställning, avfuktning, alternativt boende mm.
Men vid vissa fuktproblem får man ibland klara sig själv: tex ett gammalt rör i hjärtväggen som av ålders skäl ”gett upp” och börjat läcka, normalt sett täcker inte försäkringen detta eller om man fått kondensproblem i krypgrunden eller på kallvinden.
OBS det finns inga generella regler utan man måste stämma av med sitt försäkringsbolag och det avtalet man har med dem. Ibland får man ett mindre belopp utbetalt för att täcka en del av kostnaderna och man får då sköta fixet själv.
Vad måste man tänka på när man hyr avfuktare?
Ring en professionell uthyrare som är specialiserad på avfuktning så hjälper dom er med rätt utrustning. Ska man fukta av ett uppvärmt utrymme som har en temperatur på minst 17 grader C så kan man använda en kondensavfuktare/kylavfuktare (dessa har vanligtvis dålig prestanda vid lägre temperaturer), är utrymmet kallare så bör man antingen värma upp det med värmetillskott som tex sk byggvärmefläktar eller plasmalampor (vilket kan bli en dyr historia).
Eller så hyr man en adsorptionsavfuktare (modellen saknar kompressor och har istället en rotor med fuktabsorberande material) den arbetar ned till -10- -20 C, det varierar mellan olika modeller. Man kan göra sig av med fukten som avfuktaren samlar ihop på olika sätt: en del modeller kondenserar ut vattnet – då kan man lägga ut slang till en närliggande golvbrunn. Finns ingen brunn kan man välja en modell som har en inbyggd kondenspump, kontrollera då att den har en pumpningshöjd som stämmer med ert behov.
Adsorptionsavfuktare finns i flera olika utföranden – både som kondenserar ut vattnet samt som kastar ut fukten i ångform genom en slang. Den senare modellen kan vara mycket bra om man tex behöver fukta av ett utrymme som dessutom fått luktproblem, man kan då häkta av ett fönster, sätta dit en träskiva med anpassat hål för ångslangen och där ”kasta” ut fukten från utrymmet. För att bli av med lukterna kan man även sätta in ett ozon / joniserings / fotoplasma aggregat.
Tänk på att tiden är viktig, desto fortare du kommer igång ju mindre risk att skadan sprider och du måste riva upp tex väggar och bjälklagen. Att snabba upp torktiden kan man göra genom att höja värmen i utrymmet, detta kan man göra genom att sätta ut byggfläktar.
Men mer effektivt blir det om man använder riktad värme (strålnings värme), tex plasmalampor / kvartslampor av god kvalitet. Exempel uttorkning av betongbjälklag mellan kök och krypgrund – torktiden bedömdes till veckor med endast avfuktare – istället sattes avfuktare in samt plasmalampor ovanifrån samt underifrån – resultatet blev en otroligt snabb avfuktning på mindre än 1 vecka. Men tänk på att endast använda riktad värme när materialet klarar högre temperaturer, att rikta in plasmalampan på 1200 watt ett ett par dygn mot parketten är ingen god ide.
Avslutningsvis, ta råd av den ni hyr av.